מוטיבציה היא אחד הגורמים המכריעים ביותר בכל תוכנית הרזיה מוצלחת. יתכן שיש לכם את כל הכלים הדרושים בכדי להצליח – תוכנית התזונה הנכונה, מאמנת צמודה ומנוי לחדר כושר, אבל אם אין לכם מוטיבציה, אף אחד מהגורמים האחרים לא באמת משנה. כאשר תאבדו את המוטיבציה, תזנחו את המסלול שקבעתם לעצמכם, ותשכחו כמה היעד שלך חשוב.
הבעיה עם מוטיבציה, מתחילה בכך שהיא איננה מונח קונקרטי. המוטיבציה שלך עשויה להשתנות מיום ליום. בחלק מהימים ישנה הרגשה של דרייב ומיקוד מיוחדים, בעוד שבימים אחרים, המוטיבציה מפנה מקום לפחד, לאכזבה, ולעייפות גופנית. אז מהי המוטיבציה? מאיפה היא מגיעה ואיך שומרים עליה?
ההגדרה של מוטיבציה היא “כוח במערכת הפסיכולוגית של האדם המביא אותו להתחיל פעולה ולהתמיד בעשייתה” . הדגש הוא כמובן על “להתמיד”. הרצון לרדת במשקל קיים, השאלה היא אם אתם מוכנים להשקיע בעבודה כדי להגיע לשם. אם לא תשקיעו ברגעים הקשים, לעולם תגיעו אל היעד. אם כך מוטיבציה אמיתית שיוצרת הישגים, היא מוטיבציה לאורך זמן, המאפשרת להתגבר על כל האתגרים והמכשולים בדרך למטרה.
מקורות המוטיבציה
ישנם שני סוגים עיקריים של מוטיבציה: מוטיבציה חיצונית ומוטיבציה פנימית. דוגמאות למוטיבציה חיצונית עשויות להיות מחמאות מאחרים, אירוע משפחתי מתקרב, או תשומת לב נוספת מצד המין השני. מוטיבציה פנימית קשורה להרגשה הפנימית שלנו עם עצמנו. כשאדם יורד במשקל הוא מרגיש טוב יותר עם עצמו. רמות הביטחון עולות ואיתן גם חווית האושר באופן כללי. זוהי מוטיבציה מהותית יותר ממוטיבציה חיצונית, וקשה יותר לגלות אותה. ככלל, רוב האנשים מונעים על ידי מוטיבציה חיצונית, אך המפתח הוא להישאר במוטיבציה בה הדגש הוא על העצמי הפנימי, על הצורך הפנימי להיות בריאים, אנרגטיים וחטובים.
קביעת יעדים
אחד הדברים החשובים ביותר שאתם צריכים לעשות כדי להישאר במוטיבציה הוא להציב יעד. והיעד הוא הרבה יותר ממשקל יעד. המשקל הוא רק מספר. היעד האמיתי מכיל מטרות פיזיות כמו הורדת רמת הסוכר, שיפור תפקוד הלב וכד’, בנוסף מטרות שקשורות להרגשה הכללית שרוצים לחוות כמו אנרגיה גבוהה יותר, ביטחון עצמי ודימוי עצמי גבוה. לבסוף היעד גם כולל את הערכים שבאי לידי ביטוי בתהליך, כמו הנאה, נחישות, מיקוד, ועוצמה. יעד אמיתי חייב להתוות גם את הדרך וגם את המציאות החדשה שתתקיים בהגעה ליעד.
לאחר שביררנו וכתבנו את כל המרכיבים, מגיעים כלי מדידה חשובים: כמות, שכיחות, זמן ומרחב. כאן נכנס עניין המשקל, שכיחות האימונים, זמן ההגעה ליעד והמרחב בו התהליך הולך להתבצע.
היעד חייב להיות ספציפי וריאלי. “לרדת במשקל” זוהי איננה מטרה ספציפית, יש צורך להגדיר את משקל היעד, לדוגמא: אני רוצה לרדת 5 קילו תוך שבועיים. מהבחינה הריאלית, להוריד 10 קילו בשבוע זהו יעד שאינו ישים ולכן מהר מאוד יגרום לייאוש ופרישה. היעד שלכם הוא ההערכה ההגיונית למה אתם מסוגלים לבצע, בתוספת קטנה שתאפשר לכם למתוח קצת את הגבולות. זה הכל.
לנושא כתיבת היעד בצורה נכונה חשיבות מכרעת. אם ניצור יעדים מעורפלים ללא ציר זמן אמיתי, סביר יותר שנאבד את המוטיבציה ונסטה מהמסלול מהר מאוד. יצירת יעד ברור הכולל מטרות, רגשות, חוויה כללית, יעדים כמותיים המדודים בזמן ורישום מדוקדק שלהם לאורך התקופה יסירו את הערפל ויעניקו בהירות, חסימה של פחדים וחששות, והעלאת מוטיבציה.
עכשיו הגיע הזמן להתחיל בביצוע התוכנית. המעקב יעניק לאורך הדרך הרבה סימוני “וי” קטנים שישפרו את הביטחון העצמי. מנגד, יהיו גם כישלונות, טעויות ונפילות. אז מה עושים בכל רגעי הגאות והשפל האלה?
תגמול ראוי על הצלחה
לאורך הדרך יגיעו הצלחות. אכילה של ארוחה בריאה ומזינה, אימון כושר שבו נתתם הכל, ואפילו וויתור על פרוסת עוגה ביום הולדת, את כל אלה יש צורך לחגוג. בעצם ההצלחות האלה אתם מבטאים עוצמה אישית וחוזק, והתת- מודע שלכם צריך לקבל את הרושם בצורה החזקה ביותר- אתם מוצלחים, אתם עומדים במילה שלכם מול עצמכם. ככל שתחגגו הצלחות בצורה ברורה יותר, כך יחקק במוחכם דימוי עצמי חזק יותר ובריא יותר, והמוטיבציה תקבל את הדלק שהיא צריכה כדי לבעור שוב ושוב.
כתבו את ההצלחות שלכם במחברת מיוחדת, הוקירו את עצמכם, קנו לעצמכם מתנה כלשהי, תגמלו את עצמכם במשהו שיגרום לכם להרגיש טוב. זה אולי מרגיש מוזר בהתחלה למי שהרגיל עצמו למרירות וכעס עצמי, אך מהר מאוד ההרגל הזה יכול לשנות את מהלך החיים שלכם. רק שימו לב, אל תתגמלו את עצמכם במזון, הסיפור הזה כבר מאחורינו כן?
מה עושים כשקשה וכואב?
הגענו לנקודה הקשה ביותר. מה עושים כשמשעמם, כשנמאס, כשהפיתויים גדולים והרצון נעלם כלא היה. מה עושים אחרי שכבר נשברנו? כשטעינו?
ובכן, יש כאן צורך בשינוי גישה. הגישה ה”רגילה” לטעויות היא, שככל שנצטער עליהן יותר ונעניש את עצמנו, כך הן יקרו פחות בעתיד. ובכן, שאלו את עצמכם האם בכל מה שקשור לאוכל הגישה הזו עובדת? בוודאי שלא.
הגישה הנכונה לטעויות, היא שטעויות הן הזדמנויות לצמיחה ושינוי. כמובן שלא נעשה טעויות בכוונה, זו תהיה טפשות, אך טעות שכבר נעשתה מאפשרת לנו תמיד ללמוד משהו. למשל, נשברתם ואכלתם חצי חבילת גלידה. אוקיי, אתם יכולים לכעוס על עצמכם אבל כדאי שתסיימו עם זה מהר, ותעברו לחשיבה ממוקדת לעתיד: איך למנוע מצב כזה מלקרות שוב. קל מאוד לזייף בשלב הזה, אבל אם אתם רציניים, תוכלו לתרגם את כל הכעס העצמי הזה לרעיונות חדשים שישימו סוף להרגלים הישנים שלכם. ואז בהסתכלות אחורה, תוכלו לראות את חצי חבילת הגלידה הזו כממדרגה שטיפסתם עליה למקום טוב יותר. בנקודה הזו, גם הטעות שלכם, הפכה להצלחה, ואלו יכולות להיות ההצלחות הטובות ביותר.
ולסיום- גוונו, חדשו ואל תשכחו ליהנות.
אל תתנו לתוכנית שלכם להיות משעממת ובנאלית. בתחום הכושר, בצעו אימונים שגורמים לכם הנאה. אם אתם לא אוהבים לרוץ, אל תעלו על ההליכון, נסו משחק כדורסל, נסו אופניים, נסו לטייל יותר. אם אתם לא אוהבים ברוקולי- אל תכניסו אותו לתפריט, פשוט קחו אתגר להפוך אוכל בריא לאוכל האהוב עליכם, ופתחו רשימת מתכונים משלכם שאתם באמת נהנים ממנה.
תנו למוטיבציה שלכם את הכלים לצמוח, לגדול, ולהישאר לאורך זמן. וודאו שאתם קמים בבוקר עם חשק לכושר מהנה ואוכל בריא. הכניסו חברים לתהליך, תנו גיוון לאימונים, שפרו את היעד שלכם יותר ויותר.